Czekoladowe muffiny

Czekoladowe muffiny

Czekoladowe muffiny to świetny sposób na szare i zimne, zimowe wieczory i małe smuteczki. Ale nie tylko... Polecamy je na każdą okazję.

Składniki:

  • 3/4 kostki masła;
  • 3 szkl. mąki;
  • 3 jajka;
  • szklanka (250 ml) maślanki;
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 1/2 łyżeczki sody;
  • 150 - 200 dag cukru;
  • 2 tabliczki gorzkiej bądź mlecznej czekolady (jedna z nich będzie potrzebna do ozdabiania muffinek),
  • 3 łyżki ciemnego kakao,
  • foremki oraz papilotki do muffinów.

Wykonanie:

1. Jajka wbij do wysokiego naczynia, dodaj cukier i miksuj razem aż do uzyskania jednolitej jasnej masy.

2. Na parze roztop masło, pół tabliczki czekolady i dodaj go jajecznej masy. Delikatnie wymieszaj.

3. Dodaj maślankę i dokładnie wymieszaj ciasto.

4. Mąkę zmieszaj z resztą sypkich składników (proszek do pieczenia, kakao). Pokrusz pozostałą połówkę czekolady na drobne kawałki. Delikatnie ale szybko połącz ze sobą płynne i sypkie składniki ciasta. Nie mieszaj zbyt długo, bo ciasto nie urośnie.

5. Do foremek włóż papierowe osłonki do babeczek i napełnij każdy z otworów foremki mniej więcej do 3/4. Wstaw do rozgrzanego do ok. 180 st.C piekarnika i zapiekaj około 20 minut.

6. Gotowe babeczki wyjmij z foremek i odstaw do wystygnięcia. W rondelku roztop drugą tabliczkę czekolady i powstałą polewą ozdabiaj wierzchy babeczek.

Gotowe!