Cytrynowe ciasteczka z marmoladą

Cytrynowe ciasteczka z marmoladą

Instagram/ @seldaswerkstatt

Cytrynowe ciasteczka będą wyśmienicie smakowały z zimową cynamonową herbatą. Przedstawiamy bardzo prosty przepis, z którym pewnością sobie poradzisz.

Składniki:

Na ok. 15 ciasteczek:

  • 1,5 szklanki maki,
  • ½ szklanki cukru,
  • ½ kostki masła,
  • 2 żółtka,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • starta skórka z jednej cytryny,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • szczypta soli,
  • cukier puder do posypania,
  • marmolada o dowolnym smaku.

Wykrawaczki do ciastek: koło z ząbkami oraz mała gwiazdka.

Wykonanie:

Zmieszaj ze sobą najpierw suche składniki. Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj do niej proszek do pieczenia, cukier, sól, skórkę z cytryny i wymieszaj.

Posiekaj masło nożem, wbij do masy żółtka oraz sok z cytryny i zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na 1 godzinę.

Rozgrzej piekarnik do temperatury ok. 180 st. C. Schłodzone ciasto rozwałkuj  na cienki placek i za pomocą wykrawaczek wytnij parzystą liczbę kół. W połowie z nich zrób otworki w kształcie gwiazdek.

Upiecz ciasteczka, po przestygnięciu możesz smarować części bez otworka marmoladą i układać na nich ciasteczka z gwiazdką. Na koniec udekoruj wypieki cukrem pudrem.

Zobacz też:

Więcej pomysłów na bożonarodzeniowe wypieki >>>