Cynamonowe ciasteczka

Cynamonowe ciasteczka

To szybki i łatwy sposób na kruche świąteczne ciasteczka. Z pewnością więcej czasu zabierze wam ozdabianie ciastek, niż samo pieczenie. Najpiękniejsze okazy zawieście na choinkę.

Składniki:

  • 1/2 kostki miękkiego masła,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1/2 miodu,
  • 2 łyżki wody,
  • 2 szklanki mąki,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • łyżeczka sody,
  • 1/2 łyżeczki soli.

Do ozdabiania:

Wykonanie:

  1. Do osobnej miski wsyp mąkę orazwszystkie sypkie składniki. Wymieszaj.
  2. Do miski dodaj masło i dokładnie rozgnieć je z mąką (łatwiej ugiatać ciasto rękami).
  3. Dodaj wodę i miód, dokładnie zagnieć ciasto. Odstaw je do lodówki na 1 godzinę.
  4. Rozgrzej piekarnik do temp. ok. 180 st. C
  5. Po wyjęciu ciasta z lodówki podziel je na części, po kolei każdą z nich rozwałkuj je na stolnicy do grubości 5 mm (lub tak jak lubisz) i wycinaj za pomocą wykrawaczek kształty.
  6. Zapiekaj ciasteczka przez ok. 10 - 15 minut.
  7. Po rpzestygnięciu ciastka można ozdabiać według uznania.

Zobacz też: