Ciastka z rabarbarem

Ciastka z rabarbarem

Przypomnij sobie ciepłe lato własnego dzieciństwa, kiedy maczając w cukrze obrane ze skórki długie łodygi rabarbaru jadłaś go z tak wielkim entuzjazmem. Sezon na rabarbar jest w pełni, i póki można go dostać na straganach, warto odkryć jego smak na nowo!

Składniki:

  • gotowe ciasto francuskie,
  • rabarbar - 3 łodygi,
  • ¾ szklanki cukru,
  • cukier puder do dekoracji.

Wykonanie:

1. Przygotuj konfiturę z rabarbaru: umyte łodygi pokrój na kawałki, zasyp cukrem. Odstaw na godzinę, aż puszczą sok. Następnie gotuj przez 15 minut na wolnym ogniu. Aby konfitura była bardzie gęsta - możesz dodać odrobinę mączki ziemniaczanej.

2. Rozgrzej piekarnik do temperatury ok. 160 st.C.

3. Ciasto francuskie rozwiń na stolnicy. Pokrój je w równe kwadraty tak, aby wyszła liczba parzysta.

4. Połowę kwadratów  ułóż na brytfannie. W pozostałych kawałkach zrób otworki za pomocą małego kieliszka.

5. Kwadraty z dziurkami ułóż na tych, które już leżą na brytfannie.

6. Teraz w otworki nakładaj po łyżeczce konfitury z rabarbaru. Całość zapiekaj ok. 15 min, aż ciastka ładnie się zarumienią.

7. Po wystygnięciu posyp je cukrem pudrem.

Smacznego!

Dobry pomysł:

Z ciasta francuskiego i konfitury rabarbarowej możesz zrobić również struclę. Wystarczy, że posmarujesz konfiturą rozłożone ciasto i zwiniesz je w rulon. To pyszny i orzeźwiający deser na ciepłe dni.

Zobacz też: