Ciasteczka stokrotki

Ciasteczka stokrotki

Prawdziwe stokrotki są ucztą dla oka, te zaś - dla podniebienia.

Składniki:

 

  • 3/4 opakowania masła (miękkiego),
  • 3/4 szklanki cukru - pudru,
  • 1 1/2 szklanki mąki,
  • cytryna

Do ozdobienia:

Dekoracyjna posypka do ciast (w kształcie kulek i krążków) , mogą przydać się również małe cukierki (typu draże). Kolorowy lukier w tubce.

Wykonanie:

  1. Masło wymieszaj z cukrem - pudrem aż całość nabierze kremowej konsystencji.
  2. Zetrzyj skórkę z cytryny. Z połówki owocu wyciśnij sok. Dodaj je do ciasta.
  3. Przesiewając przez sito stopniowo dodawaj mąkę do miski, dokładnie wymieszaj.
  4. Gotowe ciasto wstaw do lodówki na około 1 godz.
  5. Zanim piekarnik się rozgrzeje, rozwałkuj ciasto do grubości 5 mm, wycinaj foremką kwiatki i układaj na blasze do pieczenia.
  6. Ciastka powinny się piec przez 15 minut.
  7. Ostudzone ciastka można dekorować.

Smacznego!