Ciasteczka ośmiornice

Ciasteczka ośmiornice

Wolne od trosk weekendy są doskonałą okazją ku temu, żeby trochę pobawić się z dzieckiem w kuchni. I wcale nie trzeba mieć na to dużo wolnego czasu.

Składniki:

  • 1/2 kostki miękkiej margaryny;
  • 1/2 szklanki cukru;
  • jajko;
  • 2 łyżki kakao;
  • 2 szklanki mąki;
  • kolorowe cukiereczki do zrobienia oczu.

Wykonanie:

1. Wymieszaj cukier z margaryną w misce za pomocą drewnianej łyżki.

2. Dodaj jajo i również wymieszaj.

3. Przesiej przez sitko na powstającą masę mąkę i kakao. Wyrób ciasto rękoma.

4. Zawiń gotowe ciasto w folię i włóż do lodówki na ok. 30 min.

5. Po wyjęciu ciasta z lodówki uformuj z niego wałek i pokrój go na plasterki o grubości ok. 1-2 cm.

6. Rozwałkuj każdy kawałek ciasta do grubości ok. 7 mm i za pomocą noża zrób nacięcia po jednej stronie - będą to macki.

7. Ułóż ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Zapiekaj około 15 - 20 min.

8. Na koniec , gdy ciastka będą gotowe i wystygnięte, przyklej don kolorowe oczka.

Gotowe!

Zobacz też: