Chłodnik litewski

Chłodnik litewski

Cłodnik litewski to bodaj najsmaczniejsza letnia zupa. Uwielbiamy ją prawie wszyscy. Wypróbuj nasz przepis i delektuj się jej smakiem przez całe lato.

Składniki:

Na dwa litry wody potrzebujesz:

  • 1/2 kg buraczków (najlepiej z botwinką),
  • 1/2 kg świeżych ogórków,
  • szczypiorek, koperek,
  • duże opakowanie kwaśnej śmietany,
  • duże opakowanie kefiru,
  • ząbek czosnku,
  • cukier, sól, sok z cytryny do smaku,
  • ugotowane na twardo jajka (połówka na porcję).

Wykonanie:

1. W garnku zagotuj wodę i odstaw do przestygnięcia.

2. Ugotuj buraczki wraz z botwinką. Gdy będą gotowe, obierz je i utrzyj na tarce (duże oczka), a łodygi pokrój.

3. Pokrój ogórki na połówki lub ćwiartki.

4.Posiekaj zieleninę. 

5. Do ostudzonej wody wlej kefir, śmietanę, przypraw do smaku solą, odrobiną cukru, sokiem z półówki cytryny i wymieszaj. Następnie dodaj do niej pokrojone warzywa. Dodaj posiekany czosnek.

6. Gotową zupę odstaw na godzinę do lodówki.

Podawaj z połówką jajka.

Dobry pomysł:

Jeśli przygotowujesz zupę na dwa dni, zieleninę dodaj tylko do tej części, którą przeznaczasz do szybkiego skonsumowania. Dzięki temu unikniesz zbyt intensywnego zapachu cebuli w zupie, co często bardzo zniechęca dzieci do jej zjedzenia.

Zobacz też: