Ceviche

Ceviche

Ceviche to świetny pomysł na przystawkę, ma orzeźwiający smak i jest pożywna.

Składniki:

  • 250 g surowego dorsza,
  • sok z 10 limonek,
  • ćwiartka papryki czerwonej,
  • ćwiartka papryki żółtej,
  • ćwiartka papryki zielonej,
  • 2 pomidory,
  • połówka awokado,
  • pół cebuli,
  • świeża kolendra,
  • sól,
  • pieprz.

Wykonanie:

Dorsza pokrój w grubą kostkę. Zalej sokiem z limonek i odstaw na 30-50 minut do lodówki. Do zamarynowanej ryby dodaj pokrojone pomidory, paprykę, cebulę i awokado. Posól i popieprz do smaku. Wkrój posiekaną kolendrę. Wszystko wymieszaj i wstaw jeszcze na 5-10 minut do lodówki.

Dobry pomysł: Pamietaj ryba musi być super swieża. Podawaj ceviche jako przystawkę. Pasuje do niego Sancerre, Chablis lub wina białe szczepu Sauvignon.