Boczniaki z sosem paprykowym

Boczniaki z sosem paprykowym

Boczniakowi z grilla dorównuje chyba tylko grillowany rydz. Sprawdźcie smak boczniaka wg naszego przepisu i sami oceńcie, któremu należy się złoty medal?

Składniki:

  • 60 dag boczniaków,
  • 15 dag gotowanej szynki wędzonej pokrojonej w cienkie plastry,
  • 3 łyżki białego wytrawnego wina

Sos:

  • 1 cebula /8 dag/, 3 czerwone papryki /40 dag/, 
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki oleju,
  • ¼ łyżeczki pieprzu białego,
  • szczypta chili Prymat,
  • sól

Przygotowanie:

Przygotować sos: cebulę obrać i drobno posiekać, Paprykę opłukać, przeciąć, oczyścić z pestek oraz szypułek i pokroić w kostkę. Cebulę dusić na oleju około 5 min, po czym dodać paprykę i dusić jeszcze 15 min. Dodać koncentrat pomidorowy, ½ szklanki wody i sos zmiksować. Ponownie zagotować i doprawić do smaku solą, pieprzem białym i kajeńskim oraz papryką w proszku.

Grzyby opłukać, odkroić twarde miejsca, po czym pokroić je na cienkie paski, skropić winem, posolić oraz popieprzyć. Plastry szynki złożyć wzdłuż na pół, ułożyć na nich grzyby i tak zwinąć szynkę aby powstał mały pęczek. Pęczki układać na grill i piec 6-8 min stale je odwracając Podawać z sosem paprykowym i grzankami z chleba przygotowanymi na grillu.

09.06.2009

foto:materiały prasowe