Barszcz wigilijny

Barszcz wigilijny

Barszcz jest nieodzownym daniem na naszych wigilijnych stołach. Podajemy przepis na klasyczny barszcz, taki, który przypomni ci dzieciństwo i Wigilie u  babuni.

Składniki:

  • 1 kg buraków ćwikłowych (możesz je zastąpić dwoma szklankami kwasu z buraków),
  • 4 - 5 dag suszonych grzybów,
  • 2 cebule,
  • sok z cytryny (może też być kwasek cytrynowy),
  • sól i cukier i pieprz do smaku,
  • zielona pietruszka do posypania,
  • 1 łyżka masła.

Wykonanie:

Za dzień do przygotowania barszczu namocz grzyby, nazajutrz ugotuj je w tej samej wodzie.

Obrane buraki zetrzyj na jarzynowej tarce, zalej je zimną wodą wraz z obraną cebulą. Zagotuj, a następnie odstaw garnek (na ok. 2 godz.), aż wywarz „się naciągnie".

Przecedź buraki, do wywaru dodaj wywar z grzybów (część możesz pozostawić do kapusty z grzybami). Dopraw do smaku solą, cukrem i kwaskiem, mocno podgrzej, a po odstawieniu z ognia dodaj masło i pokrojona drobno pietruszkę.

Dobry pomysł: aby podkreślić smak barszczu, dodaj do niego odrobinę czosnku. Zupa uzyska jeszcze bardziej wyrazisty smak.

Zobacz też: