Barszcz czerwony z pieczonymi pierożkami

Barszcz czerwony z pieczonymi pierożkami

Tradycyjny barszcz będzie wyśmienicie smakował z pieczonymi pierożkami.

Czas przygotowania: 60 min, porcja na 4 os.

Składniki:

Do zrobienia barszczu:

  • 1 torebka Barszczu czerwonego ekspresowego KNORR,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 1 cebula średniej wielkości,
  • ¼ selera,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • liść laurowy 1 szt.,
  • czosnek 2 ząbki,
  • 1 łyżka suszonego majeranku,
  • 5 ziarenek czarnego pieprzu,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny.

Do pieczonych pierożków:

  • 200g mąki,
  • 50g margaryny Kasia,
  • 20g gęstej śmietany 22%,
  • 2 jajka,
  • 100g namoczonych suszonych grzybów lub grzybów mrożonych (np. prawdziwków),
  • 1 średniej wielkości cebula,
  • olej do smażenia,
  • ½ łyżeczki majeranku,
  • 1 ząbek czosnku,
  • pieprz.

Wykonanie:

Barszcz. Zalej umyte i obrane warzywa ok. 1 l zimnej wody, dodaj przyprawy i na wolnym ogniu ugotuj warzywny wywar. Przecedź wywar przez sito, dodaj Barszcz czerwony ekspresowy KNORR, dokładnie wymieszaj. Dopraw zupę do smaku czosnkiem i majerankiem. Serwuj barszcz z pieczonymi pierożkami.

Pieczone pierożki. Przesiej na stolnicę mąkę, dodaj margarynę i całość posiekaj nożem a następnie dodaj 1 jajko i śmietanę. Zagnieć szybko ciasto ręką i odstaw do lodówki. Pokrój grzyby i cebulę na małe kawałeczki, wszystko razem podsmaż na patelni i dopraw do smaku majerankiem i czosnkiem
oraz odrobiną pieprzu jeśli zachodzi taka potrzeba. Rozwałkuj ciasto na cienkie około 4 mm placki i za pomocą szklanki wytnij z niego krążki. Faszeruj krążki nadzieniem i sklejaj je w foremne pierożki. Ułóż pierożki w naczyniu do pieczenia, wierzch pierożków posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz w piekarniku w temperaturze 200°C przez około 30 minut.

Podawaj, jako dodatek do barszczu na ciepło.

Wypróbuj również:

Więcej przepisów na Boże Narodzenie >>>

Materiały prasowe: Knorr