Barszcz czerwony z pieczarkowym krokietem

Barszcz czerwony z pieczarkowym krokietem

Podaj barszcz z pieczarkowym krokietem, to świetny pomysł na urozmaicenie dania.

Czas przygotowania: 60 min, porcja na 6 os.

Składniki:

Do barszczu:

  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 2 cebule średniej wielkości,
  • ¼ selera,
  • ziele angielskie - kilka ziarenek,
  • 1 liść laurowy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 1 torebka Barszczu czerwonego z grzybami KNORR,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • pieprz.

Pieczarkowy krokiet:

  • 50g mąki,
  • 250 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 50ml oleju słonecznikowego do smażenia,
  • 200g pieczarek,
  • 1 średniej wielkości cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • ½ łyżeczki majeranku,
  • 100g bułki tartej.

Wykonanie:

Przygotuj barszcz. Zalej umyte i obrane warzywa ok. 1 l zimnej wody, dodaj ziele angielskie, liść laurowy i na wolnym ogniu ugotuj warzywny wywar. Przecedź wywar przez sito, dodaj rozgnieciony czosnek, majeranek i wsyp Barszcz czerwony z grzybami KNORR, dokładnie wymieszaj. Dopraw zupę do smaku sokiem z cytryny i pieprzem.

Pieczarkowy krokiet. Zrób z mąki, mleka i jajka ciasto naleśnikowe, usmaż naleśniki na oleju na gorącej patelni. Podsmaż umyte i pokrojone w plastry pieczarki razem z cebulką i dopraw do smaku majerankiem i czosnkiem. Ułóż grzyby na naleśniku, zawiń brzegi z obu stron, a następnie
zroluj. Panieruj całość w bułce, usmaż na oleju i podawaj z gorącym barszczem na oddzielnym talerzyku.

Zobacz również:

Więcej przepisów na Boże Narodzenie >>>

 

 

Materiały prasowe: Knorr