Barszcz czerwony z jabłkiem podany z pasztecikiem

Barszcz czerwony z jabłkiem podany z pasztecikiem

Jabłko, dodane do barszczu, podkreśli jego smak i aromat. Podaj barszcz z pasztecikiem z ciasta francuskiego.

Czas przygotowania: 60 min, porcja - 4 os.

Składniki:

  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 2 cebule średniej wielkości,
  • ¼ selera,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • 1 liść laurowy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 1 torebka Barszczu czerwonego z jabłkami KNORR,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • Pieprz,
  • 50 g suszonych jabłek,
  • 1 mały kawałek świeżego imbiru,
  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego,
  • 1 jajko.

Wykonanie:

Zalej umyte i obrane warzywa ok. 1 l zimnej wody, dodaj ziele angielskie, liść laurowy i na wolnym ogniu ugotuj warzywny wywar.
Przecedź wywar przez sito, dodaj rozgnieciony czosnek, majeranek i wsyp Barszcz czerwony z jabłkami KNORR. Dokładnie wymieszaj. Dopraw zupę do smaku sokiem z cytryny i pieprzem.
Pokrój suszone jabłka na małe kawałeczki, połącz z obranym i startym na tarce imbirem.

Pokrój rozmrożone płaty ciasta francuskiego na kwadraty 5cm, lekko rozwałkuj, posmaruj roztrzepanym jajkiem i na środku ułóż przygotowany farsz. Złóż do góry wszystkie zakręcając końcówki, całość posmaruj resztą jajka i piecz w piekarniku w 200˚C przez około 20 minut. Pasztecik podawaj z gorącym barszczem na oddzielnym talerzyku.

Materiały prasowe:Knorr