Barszcz czerwony z grzybowym mieszkiem

Barszcz czerwony z grzybowym mieszkiem

Instagram/ @lilchubbyvegan

Jeśli nie masz czasu na lepienie pierogów, ten pomysł jest w sam raz dla ciebie, zastąp je grzybowym mieszkiem.

Czas przygotowania: 60 min., porcja na 4 os.

Składniki:

Barszcz:

  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka
  • 2 cebule średniej wielkości,
  • ¼ selera,
  • ziele angielskie - kilka ziarenek,
  • 1 liść laurowy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 1 torebka Barszczu czerwonego z grzybami KNORR,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • Pieprz,

Grzybowy mieszek:

  • 50g mąki,
  • 250 ml mleka,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego do smażenia,
  • 50g suszonych grzybów,
  • 1 średniej wielkości cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • ½ łyżeczki majeranku,
  • pęczek szczypiorku.

Wykonanie:

Przygotuj barszcz:

Zalej umyte i obrane warzywa ok. 1 l zimnej wody, dodaj ziele angielskie, liść laurowy i na wolnym ogniu ugotuj warzywny wywar. Przecedź wywar przez sito, dodaj rozgnieciony czosnek, majeranek i wsyp Barszcz czerwony z grzybami KNORR, dokładnie wymieszaj. Dopraw zupę do smaku sokiem z cytryny i pieprzem.

Grzybowy mieszek: Zrób z mąki, mleka i jajka ciasto naleśnikowe, usmaż naleśniki na oleju na gorącej patelni. Posiekaj na drobne kawałki podgotowane wcześniej grzybki i podsmaż je razem z pokrojoną w drobną kosteczkę cebulką, całość dopraw czosnkiem i majerankiem. Włóż szczypiorek na kilka sekund do wrzątku aby zmiękł. Nałóż farsz grzybowy na środek naleśnika, całość zwiń w sakiewkę,
 obwiąż ją szczypiorkiem aby się nie rozwinęła.

Serwuj zupę w talerzu umieszczając pośrodku grzybową sakiewkę.

Zobacz również:

Więcej przepisów na Boże Narodzenie >>>