Barszcz czerwony tradycyjny

Barszcz czerwony tradycyjny

Instagram/ @anna_czy

Jeśli cenisz sobie tradycyjny smak barszczu, koniecznie wypróbuj nasz przepis.

Czas przygotowania: 60, porcja na 6 os .

Składniki:

  • 5 dużych buraków czerwonych,
  • 4 ząbki czosnku,
  • dwie kromki chleba razowego,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • 1 liść laurowy,
  • 5 ziarenek czarnego pieprzu,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 1 cebula średniej wielkości,
  • ¼ selera,
  • 1 torebka Barszczu czerwonego ekspresowego KNORR,
  • 1 łyżka suszonego majeranku,
  • Cukier,
  • 2 łyżki soku z cytryny.

Wykonanie:

Obierz buraki, pokrój w plastry, dodaj dwa ząbki czosnku i chleb razowy.
Zalej tak przygotowane buraki wrzątkiem zagotowanym z przyprawami i całość odstaw na około dwa tygodnie w ciepłe miejsce, aby powstał zakwas. Zalej warzywa powstałym zakwasem, dodaj buraki, przyprawy, resztę czosnku i ugotuj buraczano - warzywny wywar. Przecedź wywar i dodaj Barszcz czerwony ekspresowy np. KNORR, co poprawi kolor i nada zupie odpowiedniego smaku. Dopraw całość do smaku majerankiem, cukrem i sokiem z cytryny. Podawaj barszcz z kołdunami mięsnymi lub grzybowymi.

Zobacz też: