Bananowy mus z owocami

Bananowy mus z owocami

Owocowy mus można zrobić ze wszystkich miękkich owoców - świeżych lub mrożonych, jest smaczny, i łatwy w przygotowaniu.

Składniki:

  • 200 g śmietanki kremówki,
  • cukier - puder (ilość według uznania),
  • fix do bitej śmietany,
  • cukier waniliowy,
  • dwa średniej wielkości banany,
  • odrobina soku z cytryny.

Do przybrania:

W zależności od upodobania rodziny mogą być wykorzystane różne owoce - pomarańcze, kiwi, brzoskwinie, mandarynki, ananas, również owoce suszone - ananas, rodzynki, morele i inne, czekolada.

Wykonanie:

  1. Schłodzoną śmietankę - kremówkę wymieszaj z cukrem- pudrem oraz fixem. Za pomocą miksera ubijaj mieszankę aż do powstania gęstej masy.
  2. Obierz banany ze skórki. Pokrój w plasterki i rozgnieć dokładnie w miseczce za pomocą widelca. Odłóż dwa plasterki banana do przybrania.
  3. Rozgniecione banany wymieszaj z ubitą śmietanką.
  4. Odstaw na chwilę do lodówki.
  5. Czekoladę połam na mniejsze kawałki, roztapiaj ją w niedużym rondlu "na parze". Gotowy mus przełóż do miseczki lub na talerz. Przystrój świeżymi lub suszonymi owocami tak jak widać na zdjęciu lub według własnego uznania.

Smacznego!