Bałwanki z chrupek kukurydzianych

Bałwanki z chrupek kukurydzianych

Zróbcie razem zabawne bałwanki, które można schrupać od razu po wykonaniu, ale mogą one też być świetną ozdobą zimowego, świątecznego lub urodzinowego tortu.

 

Składniki:

  • Chrupki kukurydziane,
  • białko z jednego jaja,
  • 3/4 szklanki cukru-pudru,
  • odrobina soku z cytryny,
  • kolorowe żelki,
  • okrągłe czekoladowe ciastka,
  • lentylki,
  • kolorowy żelek "sumo" w pasku,
  • posypka dekoracyjna w kształcie kółek.
  • Przydadzą się również wykałaczki lub drewniane patyczki do szaszłyków.

Wykonanie:

  1. Przygotuj lukier królewski
  2. Pokrywaj lukrem każdą z chrupek (zanurzając ją w lukrze lub za pomocą pędzelka kuchennego). Przyklej do głów bałwanków czapeczki. Aby lukier równomiernie wysechł na chrupkach i nie pospadały czapeczki, nadziewaj chrupki na patyczki, za stojak może posłużyć jabłko.
  3. Gdy lukier odrobinę podeschnie , przyklej oczy z posypki, noski z czerwonego żelka "sumo", uśmiech można narysować kolorowym lukrem w tubce.
  4. Gdy lukier dokładnie wyschnie, można zawiązać bałwankom kolorowe szaliki - wycięte z żelków sumo paski.

Gotowe!