Bakłażany z pikantnym sosem

Bakłażany z pikantnym sosem

Chrupiące plastry bakłażana, słodko-kwaśny pikantny sos doprawiony najlepszymi przyprawami Prymat... Czy to jako przystawka, czy jako dodatek do dania głównego, ten zestaw wzbudza zawsze wiele emocji. Ani się spostrzeżesz, a dla Ciebie nie zostanie już ani kawałek!

Składniki:

  • 3 bakłażany   /90 dag/,
  • sól

Sos:

  • 6 łyżek oliwy,
  • 3 łyżki ciemnego sosu balsamicznego,
  • 2 łyżki sosu sojowego, 3 łyżki miodu /najlepiej gryczanego/,
  • ½ łyżeczki tymianku Prymat,
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku,
  • ½ łyżeczki przyprawy ziołowej do grilla Prymat,
  • sól

Przygotowanie:

Bakłażany umyć pokroić wzdłuż w plastry grubości ½ cm, posolić, odstawić na 30 min, a w tym czasie przygotować sos: połączyć wszystkie składniki sosu i starannie wymieszać.
Bakłażany opłukać w zimnej wodzie i osuszyć papierowym ręcznikiem. Plastry bakłażana ułożyć na ruszcie grilla i opiekać po 4 min z każdej strony. Po zdjęciu z grilla smarować obficie plastry bakłażana  przygotowanym sosem. Podawać do dań mięsnych i rybnych.
W podobny sposób można przygotować cukinię lub kabaczka.

09.06.2009

foto:materiały prasowe