Babeczki z owocami

Babeczki z owocami

Smakołyków nigdy dość. Babeczki nadziewane owocami będą smakowały o każdej porze roku.

Składniki:

  • Miska,
  • foremki do pieczenia babeczek o dowolnym kształcie,
  • wałek,
  • szklanka do wycinania kółek o większym obwodzie niż obwód foremek.

Do ozdobienia:

  • 1/2 paczki masła,
  • łyżeczka cukru,
  • 3 łyżki wody,
  • 2 szklanki mąki pszennej

Do nadzienia:

  • Opakowanie galaretki (o dowolnym smaku)
  • owoce świeże lub z puszki.

Wykonanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do temp. 200 st.
  2. Masło rozdrobnij na kawałki, stopniowo wsypuj do niego mąkę i rozcieraj całość palcami tak, żeby powstały "okruchy". Dodaj cukier. Powoli dodawaj wodę.
  3. Gdy ciasto będzie dobrze zagniecione - posyp stół i wałek mąką. Rozwałkuj ciasto do grubości około 4-5 mm. Szklanką wycinaj kółka, następnie wkładaj je do foremek, dokładnie przyciśnij palcami tak, by ciasto dobrze przylegało do ścianek.
  4. Zapiekaj ok. 15-20 min.
  5. Galaretkę przygotuj według opisu na opakowaniu.
  6. Upieczone i ostudzone babeczki wyjmij z foremek. Gdy galaretka przestygnie - łyżeczką posmaruj obficie wnętrze każdej z nich. Następnie w każdej babeczce układaj umyte (lub osączone z polewy) owoce według własnego uznania. Na koniec - jeszcze raz polej każdą z babeczek galaretką. Wstaw do lodówki do zastygnięcia.

Jeśli chcesz wzbogacić smak babeczek - dodaj do nich budyń lub krem (przed układaniem owoców)

Smacznego!