Babeczki wielkanocne

Babeczki wielkanocne

Pyszne, pachnące cytryną i cynamonem babeczki będą wspaniałą ozdobą wielkanocnego stołu.

Składniki:

  • ½ szklanki cukru,
  • ½ kostki masła,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka kaszy manny,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • ½ szklanki mielonych migdałów,
  • sok z jednej małej cytryny,
  • foremki do pieczenia babeczek,
  • papier do pieczenia.

Do ozdoby:

  • 1 białko,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • masa marcepanowa,
  • żółty barwnik spożywczy,
  • czerwony lukier w tubce,
  • żółte, jadalne perełki.

Wykonanie:

1. Rozgrzej piekarnik do temp. ok. 170 st. C

2. W dużej misce ucieraj cukier z masłem do momentu, aż powstanie jednolita masa.

3. W osobnej miseczce ubij jajka. Stopniowo dodawaj je do masy, mieszaj.

4. W innej dużej misce wymieszaj sypkie składniki: kaszę manną, cynamon, proszek do pieczenia, migdały. Powstałą mieszankę dodawaj stopniowo do masy i dokładnie mieszaj. Dodaj sok z cytryny.

5. Foremki do pieczenia babeczek posmaruj za pomocą pędzelka olejem, oprósz ścianki wgłębień bułką tartą. Z papieru do pieczenia wytnij kółka takiej wielkości jak dno foremek. Wyłóż nimi dno wgłębień.

6. Łyżką nakładaj ciasto do każdego wgłębienia w blasze do połowy. Zapiekaj ciasteczka ok. 15 min. Gotowe babeczki odstaw do wystygnięcia.

Biały lukier zrobisz ubijając ze sobą białko z jednego jaja i szklankę cukru - pudru. Możesz dodać do lukru sok z wyciśniętej cytryny.

Do zrobienia żółtych kurczaczków potrzebujesz masę marcepanową oraz żółty barwnik. Dodaj barwnik do masy i zagnieć ją palcami tak, żeby przybrała jednolitą barwę. Lepienie kurczaczków jest bardzo proste - wystarczy uformować dwie kulki (większą i mniejszą) i skleić je ze sobą. Możesz dokleić ptakom również skrzydełka. Dzióbki zrób za pomocą czerwonego lukru w tubce. Smaruj wierzchy babeczek lukrem i przyklejaj do nich kurczaki. Na koniec posyp wierzchy ciastek żółtymi perełkami.

Gotowe!

Zobacz też: