Babeczka kurczak

Babeczka kurczak

Taką babeczkę możecie zrobić na Święta Wielkanocne, urodziny dziecka, ale też i bez żadnej okazji

Składniki:

  • Okrągła babeczka o dowolnym smaku,
  • Śmietanka - kremówka (30%) - 150 ml,
  • 3 łyżki cukru - pudru, fix do bitej śmietany,
  • Żółty barwnik spożywczy,
  • Czerwone, fioletowe i pomarańczowe galaretki w kształcie półksiężyca.

Wykonanie:

  1. Przygotuj babeczkę - zdejmij z niej papier ochronny.
  2. Śmietankę kremówkę połącz z cukrem - pudrem i Fixem i ubijaj przez kilka minut na najwyższych obrotach ( aż do momentu, kiedy stanie się gęsta). Dodaj kilka kropel żółtego barwnika i ubijaj jeszcze przez chwilę.
  3. Pokryj babeczkę bitą śmietaną.
  4. Pomarańczową galaretkę przekrój na pół. Z każdej połówki wytnij łapki kurczaka.
  5. Z czerwonej galaretki wytnij cztery mniej więcej takiej samej wielkości trójkąciki. Z fioletowej - dwa małe kwadraciki - oczy.
  6. Przyklej wszystkie wycięte elementy we właściwe miejsca- trzy czerwone trójkąty na czubku głowy kurczaka, jeden czerwony- w miejscu dzióbka, łapki i oczy.

Gotowe!

Zobacz też: