Babeczka „Bożonarodzeniowy wianuszek”

Babeczka „Bożonarodzeniowy wianuszek”

Jak udekorować świąteczne ciastka? Ze zwykłej babeczki możesz zrobić ciasto, które uświetni twój świąteczny stół. Ten pomysł idealnie nadaje się również na dziecięce przyjecie!

Składniki:

Do pieczenia babeczek będziesz potrzebować foremek do pieczenia mini bab.

  • ½ kostki masła,
  • ¾ szklanki cukru,
  • 1 jajko,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 6 łyżek mleka,

Do dekoracji:

  • biały lukier,
  • wiórki kokosowe,
  • okrągłe czerwone żelki,
  • zielone żelki w kształcie listków.

Wykonanie:

1. Rozetrzyj masło z cukrem do lekkiej puszystej konsystencji, dodaj jajko.

2. Wymieszaj mąkę w osobnym naczyniu z proszkiem do pieczenia.

3. Stopniowo dodawaj mąkę do masy i mieszaj. Dodaj też mleko.

4. Ciastem napełniaj foremki do poziomu 2/3.

5. Wstaw foremki z ciastem do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C. Piecz babeczki przez ok. 30 min.

6. Gotowe i przestygnięte babeczki możesz dekorować. Zanim jednak zaczniesz to robić, z żelków zrób owoce z zielonymi listkami. Zielone żelki przekrój wzdłuż na pół. Klejącą stroną przyklejaj je do spodów czerwonych cukierków.

7. Pokryj babeczki białym lukrem. Łatwiej to zrobisz za pomocą pędzla. Do górnej części wianuszka przyklej owoce z listkami. Posyp babeczkę wiórkami kokosowymi.

Zobacz też: