Antrykot ziołowy

Antrykot ziołowy

Doskonałe połączenie wspaniałych soczystych kotletów z ostrą musztardą. Do tego zapach świeżych ziół, łąki i dymu wydobywającego się z grilla. Palce lizać!

Składniki:

  • 2 kawałki antrykotu /po 25 dag/
  • 30 dag sadła lub słoniny,
  • 3 łyżki drobno pokrojonej cebuli cukrowej lub szalotki,
  • po 2 łyżki świeżych ziół: natki pietruszki Prymat, tymianku Prymat, estragonu Prymat, majeranku Prymat,
  • 2 łyżki musztardy,
  • 20 dag białego chleba lub bułki bez skórki,
  • 4 łyżki białego wytrawnego wina,
  • 2 łyżki ostrej musztardy,
  • 3 łyżki oleju,
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • sól

Przygotowanie:

Sadło pokroić w kostkę. Wymieszać w garnku sadło, cebulę, zioła oraz rozdrobniony chleb. Przyprawić solą i dużą ilością pieprzu. Do masy wlać wino, wymieszać i odstawić na 1 godz. Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie obsmażyć na  bardzo gorącym ruszcie po 10-12 min z każdej strony. Antrykoty posmarować cienko musztardą

I nałożyć na nie warstwę grubość  co najmniej 1 cm masę ziołową. Tak przygotowane steki podgrzać na grillu przez kilka minut. Podawać z pieczonymi ziemniakami.

09.06.2009

foto:materiały prasowe