Jak wybrać kurs gotowania?
14 października, 2014Oglądasz namiętnie wszelkie programy kulinarne. Lubisz testować nowe przepisy. Gotowanie to twoja pasja, którą chciałabyś zarazić swojego partnera. Zapiszcie się razem na kurs gotowania. Ty rozwiniesz swoje zainteresowania, on chętniej zaangażuje się w obowiązki domowe. Oboje spędzicie aktywnie wolny czas.
Kursy kulinarne przyciągają amatorów dobrego jedzenia. Coraz częściej próbujemy odtworzyć we własnym domu smaki kuchni orientalnej. Przyrządzamy własnoręcznie rolowane sushi, gotujemy tajskie curry lub aromatyczne indyjskie sosy. Takie popisy kulinarne wymagają nie tylko odpowiednio dobranych składników, ale też umiejętności, które możemy zdobyć w szkole gotowania. Jest wiele powodów, by skorzystać z kursów kulinarnych. Jeden z nich to możliwość połączenia przyjemnego z pożytecznym – uczysz się nowych rzeczy i miło spędzasz czas. Jeśli zabierzesz męża na lekcje gotowania, łatwiej ci będzie namówić go na wspólne przygotowanie posiłków w domu.
SPRAWDŹ, ZANIM WYBIERZESZ KURS GOTOWANIA
Szkoły gotowania kuszą nazwiskami znanych z telewizji szefów kuchni, którzy prowadzą warsztaty kulinarne. Imponują też wymyślnymi nazwami potraw, których można się nauczyć. Oczywiście, oferują także różne promocje cenowe. Zanim wybierzesz kurs gotowania, sprawdź kilka rzeczy, by mieć pewność, że zdecydowałaś się na najlepszą możliwą opcję.
- Mała grupa – Bez względu na to, czy zdecydujesz się poznać tajniki klasycznej kuchni francuskiej, czy fascynuje cię makrobiotyka lub nowoczesna kuchnia molekularna, wybierz zajęcia prowadzone dla niewielkiej grupy uczestników. Im mniej osób będzie na warsztatach, tym więcej uwagi każdemu uczestnikowi poświęci instruktor. W węższym gronie łatwiej też nawiązać znajomość i stworzyć przyjazną atmosferę.
- Co zawiera cena? – Jeśli szukasz niedrogiego kursu gotowania, zapytaj, czy składniki, z których przygotowane będą potrawy, zapewnia szkoła, czy trzeba je kupować na własny koszt. W przypadku warsztatów sushi zakup samych świeżych ryb to już spory wydatek.
- Kto prowadzi zajęcia? – Możesz uczyć się gotować pod okiem znanych mistrzów kulinarnych, którzy prowadzą swoje programy w telewizji, wydają książki kucharskie, prowadzą własne restauracje. Warsztaty prowadzą także profesjonaliści nie pojawiających się w mediach. Zawsze warto sprawdzić, jakie przygotowanie ma instruktor, czy pracował w dobrych restauracjach, otrzymał branżowe nagrody itp. Pamiętaj – najlepiej uczyć się od najlepszych.
JAKI KURS KULINARNY WYBRAĆ?
Większość kursów prowadzonych jest w formie kilkugodzinnych warsztatów. Ceny w dobrych szkołach zaczynają się od 200 zł od osoby. Tematyka jest bardzo szeroka – od podstaw kuchni tajskiej po umiejętność sprawnego posługiwania się nożem kuchennym, czyli zajęcia, na których uczestnicy uczą się kroić, siekać i obierać produkty jak szef kuchni. Miłośnicy dobrego wina mogą zapisać się na kurs sommelierski. Niektóre szkoły prowadzą też specjalne zajęcia dla dzieci i rodziców, więc jest to idealna okazja, by zaangażować całą rodzinę we wspólne gotowanie, a potem przenieść ten zwyczaj do domu. Fani znanych mistrzów kuchni mogą wybrać kursy gotowania prowadzone pod ich okiem. W Warszawie działa Akademia Kurta Schellera, gdzie zajęcia prowadzi właśnie ten wielokrotnie nagradzany kucharz.
(mb)
Foto: 123 RF
ZOBACZ TAKŻE PODOBNE ARTYKUŁY:
Zróbmy pizzę dla całej rodziny